vissza az összes hírhez
Megalopolisz a negatív kritikákra építi kampányát

Megalopolisz a negatív kritikákra építi kampányát

2024.08.21 Szerző Goldbeater

Mint azt bizonyára mindannyian tudjátok, a legendás rendező, Francis Ford Coppola (Magánbeszélgetés, Az esőcsináló) az idei 77. cannes-i filmfesztiválon mutatta be régóta készülő főművét, a Megalopoliszt, amelyet független alkotásként forgatott, és amelynek 120 millió dolláros költségvetésébe nagyrészt saját zsebből fektetett pénzt. És bár a várva-várt sci-fi drámát a fesztivál rangos főversenyén mutatták be, a vetítés végül jelentős zavart és kétkedést keltett a jelenlévő közönség és a szakmai kritikusok körében. A kritikusok összesített értékelése a Rotten Tomatoes honlapján most 53%-ot mutat a filmnél (és itt a FilmBoosteren nagyon közel van az 52%-hoz, az IMDb-n 69%), így nevezzük a fogadtatását a legjobb esetben is nagyon ellentmondásosnak.

 

Az előzetesek kedvezőtlen reakciói természetesen kitörhetik a várható produkciók nyakát. Emlékezunk vissza például a tavalyi hollywoodi kasszasikerre, az Indiana Jones és a sors tárcsája című filmre, amelyet a Cannes-i Filmfesztiválon is bemutattak egy hónappal a megjelenés előtt, majd a kínos fogadtatás után több héten át átlag alatti kritikai értékelést kapott a Rotten Tomatoes-on, ami szerepet játszhatott a későbbi kudarcon. Ráadásul a Megalopolisz külső szemmel nézve már nagyon messze van attól, hogy hollywoodi blockbuster legyen, és egyelőre az sem világos, hogy hol van a célközönsége, ezért az ellentmondásos reakciók az őszi mozis bevételeit is ronthatják.

 

A Lionsgate forgalmazó cég azonban most megpróbálja megakadályozni ezt, és a filmet egy hónap és néhány nap múlva, konkrétan szeptember 27-én mutatják be az Egyesült Államokban. Játékosan úgy döntött, hogy követi azt a mondást, hogy még a rossz reklám is jó reklám, így a Megalopolisz újonnan kiadott előzetesében gyakorlatilag az egész marketingkampányt a cannes-i negatív kritikákra építette. A videó Adam Driver hangjával kezdődik: "Ne hagyd, hogy a jelen pusztítsa el a jövőt", majd a narrátor a filmben is szereplő színész, Laurence Fishburne (Matrix, John Wick) hangjával felhívja a figyelmet Coppola zsenialitásának és időtlenségének félreértése. A szövegmontázs emlékeztet a kritikusok negatív reakcióira, amelyeket a rendező korábbi művei, A Keresztapa (1972), az Apokalipszis most (1979) és a Drakula (1992) kaptak, amelyek ma már abszolút klasszikusnak számítanak. Az ezt követő vágási rész aztán ügyesen és lenyűgözően csábít közvetlenül egy elsöprő sci-fi eposzba.

 

Az eredeti marketingkampány már jó néhány filmnek hozott sikert, úgyhogy várjuk meg, milyen bevételeket hoz végül Coppola filmjének megjelenése ősszel. Mindenesetre az Adam Driver (Házassági történet), Nathalie Emmanuel (Artúr, a király), Shia LaBeouf (Pieces of a Woman) és Aubrey Plaza (Fortune hadművelet - A nagy átverés) főszereplésével készült elsöprő sci-fi dráma hamarosan a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon kerül bemutatásra, így ezúttal biztosan több reakciót várhatunk a tengerentúlról. A sikert azonban a hétköznapi nézők reakciói döntik el. Ezeket külföldön szeptember végén kezdi gyűjteni a film, a Mozinet forgalmazó cégnek köszönhetően pedig a Megalopolisz-t szeptember 26-tól széles körben láthatjuk a magyar mozikban. Mindenkinek lehetősége lesz arra, hogy saját maga döntsön a filmről.

Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Johnny Depp lesz Terry Gilliam Sátánja

Johnny Depp lesz Terry Gilliam Sátánja

2024.06.09

Hollywood egy ideje távol tartotta magát Johnny Depptől (A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja). A volt élettársával, Amber Hearddel (Aquaman) folytatott jogi huzavona idején úgy tűnt, hogy a… (több)

A Cannes-i Filmfesztivál Arany Pálma-díj győztese

A Cannes-i Filmfesztivál Arany Pálma-díj győztese

2024.05.25

Május 25-én, szombaton este került sor a rangos 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségére. A napsütötte francia Riviérán véget ért a tizenkét napos filmünnep, a legfontosabb filmpiac és a… (több)

Meghalt Roger Corman

Meghalt Roger Corman

2024.05.12

A filmvilág elveszített az amerikai filmművészet egyik ikonját: a kaliforniai Santa Monicában elhunyt Roger Corman legendás amerikai rendező, producer és forgatókönyvíró. Tekintélyes kort élt meg,… (több)

A Sony Stúdió elhalasztja a tervezett premiereket

A Sony Stúdió elhalasztja a tervezett premiereket

2024.04.27

Ha képregényfilmek rajongója vagy, és idén nyáron egy jó adag akciót vártál, akkor van számodra egy rossz hírünk. A Marvel Comics lapjairól származó Pókember szóló gonosztevője, a régóta várt és már… (több)

George Lucas tiszteletbeli díjat kap Cannes-ban

George Lucas tiszteletbeli díjat kap Cannes-ban

2024.04.10

A legendás amerikai rendező, forgatókönyvíró és producer, George Lucas lesz az idei cannes-i filmfesztivál tiszteletbeli Arany Pálma-díj egyik díjazottja. Erre május 25-én, az idén 77. alkalommal… (több)

Hirdetés

Hirdetés

Legolvasottabb hírek

Legfrissebb hírek

Judd Apatow és a híres márkák harca

Judd Apatow és a híres márkák harca

2024.09.14

A Pepsit vagy a Coca-Colát részesíted előnyben? Ha még mindig bizonytalan vagy, talán a Sony Pictures hamarosan bemutatásra kerülő filmje, amely a sokatmondó Cola Wars címet viseli, segít majd… (több)

Mikor érkezik meg Clint Eastwood legújabb filmje?

Mikor érkezik meg Clint Eastwood legújabb filmje?

2024.09.13

A sokoldalú és termékeny filmalkotó, Clint Eastwood idén májusban töltötte be bámulatos kilencvennégy éves korát, és még ebben az áldott korban sem hiányzik belőle az életerő. Sok rajongója… (több)