Katarína Minichová

Katarína Minichová

szül. 1949.10.02
Trenčín, Csehszlovákia

elhunyt 2019.08.12 (69 éves)
nem tudni hol

Életrajz

Katarína Minichová teljes szakmai pályafutását a szlovák animációs filmnek szentelte: ötletei, sok év tapasztalatából származó szakértelme, professzionalizmusa és szorgalma mély nyomot hagyott annak történetében. Miután lediplomázott a prágai Károly Egyetem Bölcsészettudományi Karán, ahol történelem, filmelmélet és esztétika szakot végzett, a Szlovák Televíziónál kezdett dolgozni először a közönségkutató részlegen, később mint szerkesztő, illetve film- és animációs dramaturg. Nem csak a szerzői munkájához maradt hű és a forgatókönyvírás iránt volt elhivatott, hanem a gyermekekre és fiatalokra fókuszáló filmkritika és filmelmélet iránt is.

Munkásságával hozzájárult a gyermekek számára készült animációs filmek gyártásához, különös tekintettel az elalvás előtti tündérmesékre, esti mesékre. Nevéhez fűződik A legkisebb hősök, a Dada és Dodo, a Rybka, a vízimanó és Šupka, a zsivány, A jelzőlámpa lakójának kalandjai és a Pozsonyi tündérmesék TV-sorozatok. Emellett ő írta a Mesék a világ minden tájáról TV-sorozat két, A pásztor és a szél és a Kristóf a manók földjén című epizódjának forgatókönyvét. Számos munkáját tüntették ki rangos díjakkal hazájában és külföldön egyaránt. Nemzetközi fesztiválokon kérték fel zsűritagnak, konferenciákat és műhelyfoglalkozásokat tartott. 2002-ig az Európai Műsorszolgáltatók Uniója (EBU) Gyermek és Ifjúsági Szakértők Csoportjának, valamint az Animációs Koprodukciók Támogatói Csoportjának választott tagjaként dolgozott.

1993 és 2014 között forgatókönyvírást és dramaturgiát tanított a pozsonyi Előadóművészeti Akadémia (VŠMU) animációs tanszékén. Neve elválaszthatatlanul összefonódott a nemzetközi gyermek animációs filmfesztivállal, a Pozsonyi Animációs Biennáléval (BAB). 2006-ban lett a pozsonyi fesztivál programigazgatója, minden évben új ötletekkel gazdagítva annak struktúráját, amely széleskörű nemzetközi együttműködéseknek nyitott teret. Ő kezdeményezte néhány érdekes és fontos tevékenység bevezetését is, amelyek az animációs filmeket igyekeztek közelebb hozni a szélesebb publikumhoz. A célja az volt, hogy megmutassa a gyerekeknek, miként kapcsolódik, fonódik össze az animáció és az illusztráció világa. Ezen tevékenységek legsikeresebbjei közé tartoznak a gyermekeknek tartott alkotóműhelyek, és az Animációs Expressz, azaz a BAB mozi, amely egy élénk párbeszéddel övezett, szlovák és külföldi animációs filmeket bemutató programsorozat.

A Katarína által vezetett fesztivál számos nívós európai filmfesztivál és nemzetközi intézmény egyenrangú és elismert partnerévé nőtte ki magát. A vetítések mellett a fesztiválon a Nemzetközi Művészetek Háza Gyermekeknek (BIBIANA) adott otthont interaktív és tematikus kiállításoknak, szemináriumnak és beszélgetéseknek, valamint az esemény kötetlen találkozókat is felvonultató, gazdag programja egyre több nézőt, helyi filmkészítőt és külföldi vendéget vonzott magához. Katarína Minichová és kivételes személyisége mély nyomot hagyott a szlovák audiovizuális kultúra történetében. Posztumusz Albin Brunovský-emlékérme tanúskodik értékes munkájáról, amellyel az animációs film területét gazdagította.

Kecskeméti Animációs Filmfesztivál

Színésznő

Filmek
1965

Dvaja (Tévéfilm)

 

Máje (Tévéfilm)